Култура

Австрийската библиотека във ВТУ чества 25 години от създаването си

Тази година Австрийска библиотека Велико Търново чества 25 години от създаването си през 1994 г. Тя е един от най-старите библиотечно-информационни центрове във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и е част от създадената от Австрия през 1989 г. международна библиотечна мрежа, която понастоящем обхваща 65 библиотеки в повече от 28 държави.

Културните събития по повод юбилея стартираха днес с литературно четене на двама австрийски писатели. Проявите ще продължат до  18-ти октомври 2019-а с подкрепата на Австрийско посолство София.

На 17-ти октомври  от 16,00 ч. в Изложбени зали „Рафаил Михайлов“ проф. дфн Пенка Ангелова ще изнесе лекция на тема „Триъгълникът на Витгенщайн: език – мислене – свят“.

От 17,00 ч. в присъствието на Австрийския посланик Н. Пр. г-жа Андреа Вике ще бъде открита международната пътуваща изложба „Витгенщайн 1918 – 2018“ с куратор Дениз Паризек.

Кулминацията на празничните събития ще започне на 18.10.2019 г. от 10,00 ч. в зала „Европа“ на ВТУ. Гости на тържеството и приветствия ще поднесат: Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, Н. Пр. Австрийският посланик в София г-жа Андреа Вике, Н. Пр. Австрийският посланик в Любляна и първи австрийски гост-лектор във ВТУ г-жа Зигрид Берка, Деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова, Ръководителят на катедра „Германистика и нидерландистика“ доц. д-р Рада Василева, основателката и дългогодишен ръководител на Австрийска библиотека проф. дфн Пенка Ангелова и др.

Юбилея ще уважи и д-р Манфред Мюлер, председател на Австрийското дружество за литература, който ще изнесе лекция на тема „Тенденции в съвременната австрийска литература“. Австрийската писателка Карин Пешка, лауреат на редица литературни награди, ще чете откъси от последния си сборник с разкази „Саморазпад“. Г-жа Карин Шаден, мениджър на книжарница „Шаден“, която от 25 години осигурява актуална австрийска литература във Велико Търново, също ще бъде един от гостите на тържествата.