Община Спорт

Автомобилен състезател е Спортист №1 на Велико Търново

Мирослав Ангелов стана Спортист на 2018 година на Община Велико Търново.

Той е автомобилен състезател и тази година спечели шампионските титли в държавното първенство, в своя клас, на къса дистанция и на рали спринт. Той е 19-тият носител на приза сред мъжете и жените сред проведена анкета. Наградата му бе връчена днес на официална церемония в Ритуалната зала на Общината.

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев връчи статуетката на Мирослав Ангелов и поздрави всички спортисти от името на кмета на Старата столица Даниел Панов. Проф. Камарашев подчерта, че успехите на всеки спортист са гордост за целия град, а също и за България.

Спортист №1 при подрастващи и юноши стана Здравко Баблаков. Той е шампион по плуване тази година и е от СК „Боляри 2009”.

Треньор на годината за 2018 година на Община Велико Търново стана доц. Д-р Цветанка Дилова, също от СК „Боляри 2009”.

Стилиян Добрев от „Етър ВТ” спечели наградата „Трифон Иванов”. Призът се дава ежегодно на най-добрия футболист между 15 и 19 години и е в памет на железния защитник и почетен гражданин на Велико Търново.

За първи път бе връчена и награда за проспериращ млад талант на „Етър ВТ” през годината. Кольо Станев, който дебютира в мъжкия отбор на виолетовите стана неин първи носител. Призът бе връчен от управителя на първия спортен сайт във Велико Търново – спортния журналист Анатоли Петров.

Общо 14 състезатели бяха номинирани в категорията за мъже и жени. Втора позиция зае четирикратният носител на приза „Спортист на годината“ – боксьорът от СК „Ивайло“ Тинко Банабаков. Третото място също бе за автомобилния спорт, а отличието бе отредено за състезателя на СК „Мегапорт“ Емил Денев. На четвърта позиция е шахматистът Емил Стефанов, пети бе класиран автомобилният състезател Антон Титов, шести е лекоатлетът Деян Гемижев, а седмото място си разделиха вратарката на Хандбален клуб „Етър – 64“ Десислава Николова и състезателят по спортна стрелба Самуил Донков.

В категорията за юноши и деца бяха номинирани общо 11 състезатели. На втора позиция бе класирана Ралица Митева /петобой/, а третото място бе за Борис Борисов и Преслава Димкова – състезатели по спортни танци. Четвърта позиция зае лекоатлетката Йоана Цончева, а местата от пето до седмо заеха състезателите по борба Даниел Любенов, Марин Маринов и Лъчезар Викторов.

Сред гостите на церемонията бяха председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници от ресорната комисия по образование, спорт и младежки дейности, изявени великотърновски спортисти и спортни деятели.

Инициативата „Спортист на годината” е създадена през далечната вече 2000 г. по идея на ресорните журналисти Петко Павлов и Анатоли Петров. Днес подкрепената от Община Велико Търново и кмета Даниел Панов анкета е сред значимите за обществеността събития.